Ik liep drie weken geleden op een zonnige herfstdag door het park. De bladeren aan de bomen waren bruin en rood gekleurd, op sommige plekken waren paddestoelen uit de grond gekomen en in de lucht hing een typische herfstgeur. Toch was er iets wat niet klopte.

Paarse bloemen

Grote stukken grasveld waren bedekt met paarse bloemen. ‘Het zijn krokussen’, was het eerste wat in me opkwam. Maar toen sloeg de twijfel toe: ‘krokussen bloeien toch in het voorjaar?’

Aangezien mijn kennis van bloemen en planten niet altijd helemaal up to date is, zocht ik op mijn telefoon naar plaatjes van krokussen. En jawel, de ‘krokussen’ op de grasvelden leken verdacht veel op de plaatjes van krokussen die Google me liet zien. Verward als ik was door deze ogenschijnlijke paradox – krokussen in de herfst – plaatste ik een foto op Instagram met daarbij de hashtag #climatechangeisreal.

Herfstkrokussen

Niet lang daarna kreeg ik een reactie van een voormalig collega van NH Nieuws met daarin een link naar dit artikel. Wat blijkt: er bestaan dus ook krokussen die in de herfst bloeien. Deze ‘worden eind augustus gezaaid en komen in oktober uit’. Vervolgens ‘bloeien ze zo’n drie tot vier weken’.

Weer een mythe ontkracht. Althans, daarmee bedoel ik natuurlijk de mythe die ontstond in mijn hoofd: ‘Zie je nu wel dat de aarde opwarmt en de natuur hierdoor van slag raakt. Bloeiende krokussen in de herfst, dat is toch niet meer normaal!’ Zo zie je maar dat een eerste aanname niet altijd een juiste aanname is.

De waarheid over klimaatverandering

Klimaatverandering aan de andere kant, is naar mijn inzicht geen mythe. Wist je dat de jaargemiddelde temperatuur in Nederland sinds 1906 met 1,9 graden is gestegen? Wereldwijd bedroeg de gemiddelde temperatuurstijging over de periode 1880-2016 ongeveer 1 graad. Daarnaast is er natuurlijk ook nog het smelten van de poolkappen en de stijging van de zeewaterspiegel.

Ik ga in dit blog niet aan bewijsvoering doen om te stellen dat klimaatverandering een feit is. En ook niet dat de mens hieraan ten grondslag ligt. Ik ben geen expert. Maar ik ben me wel bewust van de wereld om me heen.

Ik ben hoogopgeleid en zeer zeker in staat het kaft van het koren te scheiden. Het nepnieuws te onderscheiden van dat waar het werkelijk om gaat. En dat is dat een betere wereld begint bij onszelf. In alle opzichten, dus ook ten opzichte van klimaatverandering. En ik hoop dat ik met dat bewustzijn en de verspreiding ervan een beetje bijdraag aan die betere wereld.

Meer weten?

Meer weten over klimaatverandering en hoe wij hier bewuster mee om kunnen gaan? Mijn oud-collega’s van AD.nl hebben hier een helder artikel over geschreven met antwoorden op 18 prangende vragen.